Buscar
Cerrar este cuadro de búsqueda.

Запис курсу ЛІДЕРСТВО для Team Lead’а

Team Lead (team leader) — це team lead вакансии керівник, який відповідає за роботу своєї команди та виконання проєктів. Далі детальніше поговоримо про етапи кар’єрного зростання, обов’язки та необхідні скіли. Про це ми поспілкувалися з розробниками, дизайнером, девопсом і тестувальником, які пройшли шлях до тимлідів.

Як найняти тимліда та не розоритися через помилку: гайд від фахівців Uklon та ITExpert

По-перше, слід зрозуміти, що тімлід — це ініціативна людина, лідер за покликом серця. Але спершу треба стати професіоналом своєї справи та довести керівництву, що на вас можна покластися у будь-якій ситуації. Звісно, якщо ПЗ буде недосконалим, не відповідатиме вимогам клієнта, або буде працювати зі збоями, усю відповідальність несе Team Lead. Тому ця робота вимагає повної віддачі та глибокого знання справи. Крім того, тімлід повинен мотивувати членів команди до кращої та самовідданої праці.

  • Немає єдиної прийнятої інструкції з переліком компетенцій, якими повинен бути наділений той чи інший ранг фахівця.
  • У структурі IT-компанії Tech Lead займає унікальне місце.
  • Тімлідами стають ті, хто пропонує зміни в процесах, зростає в технічному плані, ходить на конференції і прагне застосовувати нові знання на практиці.
  • У командній роботі вони неминучі, оскільки всі люди різні, їхні погляди й переваги відрізняються.
  • Тимлід дивиться вперед, визначає потенційні перешкоди і знаходить способи їх обійти.

Є питання? Заповни форму – ми тобі зателефонуємо та все підкажемо 💙

Зі складних ситуацій під час роботи з людьми мені найбільше запам’ятався випадок з однією джуніор-розробницею. Коли їй траплялося складне (на її думку) завдання і вона чогось не могла зрозуміти, то починала плакати. Спочатку я не знав, що робити, — жіночі сльози мене дуже бентежать.

«Продавайте» вакансію через відповідальність та цілі

team lead навички

Причина такого росту — висока інтенсивність процесів, з якими доводиться стикатися щодня. Останній пункт важливий для зростання не лише до ліда, але й до будь-якого рівня, зокрема СТО. Коментар порушує правила спільноти і видалений модераторами. Висока внутрішня вмотивованість та проактивність для зосередження та заохочення працівників. Працює в агентстві з 2016 року, на посаді Team Lead з початку 2022.

team lead навички

«Проблеми команди — це твої проблеми, а твої проблеми — це не проблеми команди»

Незважаючи на значний досвід роботи, я ніколи особливо не замислювався про позицію тимліда. Мене цілком влаштовувала роль незалежного професіонала. Утім, на минулій роботі три роки тому СТО втомився від мікроменеджменту і вирішив делегувати роль тимліда комусь із команди. Крім того, він не дуже хотів заглиблюватись в інтимності технічної сторони проєкту, а це було дуже важливо для ефективного управління процесом. Я здогадуюсь, що переді мною він спілкувався на цю тему з іншим членом команди, який працював на рік довше, але не знайшов спільної мови.

«Головне — любити людей і сприймати їх такими, якими вони є»

Кандидат на посаду керівника SEO-відділу має відповідну освіту. Воно може бути пов’язане з маркетингом, адмініструванням, інформаційними технологіями, комп’ютерними науками. Еквівалентом можна вважати успішний досвід роботи на відповідній посаді.Щодо досвіду, у тимліда, принаймні, 5 років активної розробки та реалізації SEO-кампаній різної складності.

Tech Lead оцінює та управляє технічними ризиками проєкту. Його здатність передбачати потенційні проблеми і швидко реагувати на них може істотно знизити ймовірність зриву термінів і збільшення бюджету. Менеджер який не випромінює щастя — не менеджер 😉 це просто частина роботи ) у випадку з делівері чи проджект — все це підтримуючі ролі в айті, як скрам чи куа. Саме злагоджена управлінська інфраструктура/ фреймворк дає розуміння, яких результатів треба досягнути і як це можна зробити.

Необхідно виявляти справжню причину проблеми та цілеспрямовано працювати над її вирішенням. Тимлід повинен чітко, грамотно і зрозуміло пояснювати, що хоче отримати від розробників, правильно ставити завдання. Ці поняття часто плутають через те, що в деяких організаціях не вистачає фахівців і одна й та сама людина може виконувати декілька функцій одразу. Так, техлід може мати функції і старшого розробника, і тимліда, але ці позиції досить різні. Консультант з продуктивності Кріс Бейлі протягом 365 днів пробував різні техніки ефективності. За підсумками написав книжку про методики, що допомагають концентрувати увагу на важливих завданнях, боротися з прокрастинацією і підвищувати особисту продуктивність.

Системне мислення найліпше прокачувати з дитинства — у дорослому віці його розвивати значно складніше. Щоб покращувати навичку в зрілому віці, учіться працювати з аналітикою. Перед розроблюванням нового проєкту чи нової програми визначте стратегію бізнесу й цінність, яку дасть продукт замовникові. Для прокачування навичок прогнозування треба розуміти проєкт у комплексі, оцінювати «вузькі місця» й визначати ризики. У перспективі це допоможе розібратися, які вирішення в бізнесі треба оперативно прийняти.

Автор подає послідовність дій, які формують звички споживачів IT-продуктів, а також описує ролі працівників у командах. Як пришвидшити зростання й з мідла вирости в тімлід-спеціаліста? Треба також здобути авторитет у команді й вивчити внутрішню «кухню». Має значення кількість проєктів — що розмаїтіший досвід розробника, то легше йому вдасться керувати технічною складовою робіт. Корисними будуть книжки й курси з прокачування софт-скілів.

team lead навички

При цьому керівник має стежити за кожним етапом створення продукту, мати високі навички та знання у галузі розробки системного коду. Відповідальність за готовий проєкт та відсутність багів також покладена на Team Lead. Багато хто знає, що бути тимлідом в IT – це немов виграти в лотерею, а також багато хто чув, що вони добре заробляють.

Це не означає, що обов’язково розбиратися в деталях налаштування Kubernetes, та потрібно знати достатньо для координації з девопсом, якщо є такий, а якщо немає — треба знати самому. Іншими словами, з кожним членом команди, незалежно від спеціалізації треба бути на одній хвилі й закривати всі пробіли в експертизі. Спершу було складно переходити від відповідальності лише за свою роботу до відповідальності за роботу інших.

Вони повинні працювати в унісон, обмінюючись інформацією та узгоджуючи свої дії для досягнення спільних цілей. Комунікативні навички, здатність до компромісів і взаєморозуміння є ключовими факторами успішної співпраці між цими двома важливими ролями в IT-проектах. У структурі IT-компанії Tech Lead займає унікальне місце.

Робота в кращіх IT командах https://wizardsdev.com/


Written by

admin

× ¿Cómo puedo ayudarte?